Najlepszy szybkowar - Ranking na Sierpień 2024

Najlepszy szybkowar daje możliwość błyskawicznego przygotowania przeróżnych, zdrowych potraw pod wysokim ciśnieniem. Nie wiesz jaki garnek do gotowania pod ciśnieniem wybrać, tak aby był trwały, bezpieczny i w konkurencyjnej cenie? Sprawdź nasz najnowszy ranking szybkowarów na Sierpień 2024 roku! Porównujemy sprawdzone produkty, które cieszą się popularnością, mają wiele pozytywnych recenzji oraz najniższą cenę online! Na dodatek dla ułatwienia poniżej prezentujemy poradnik, gdzie podpowiadamy w 6 krokach jak wybrać najlepsze naczynie do gotowania pod ciśnieniem. Przeczytaj jaki szybkowar wybrać i kupić w 2024 roku! Wskazujemy!

Ranking szybkowarów na Sierpień 2024 – porównaj i wybierz!

ZdjęcieModel/producentOcena ekspertaParametryOferta
1 Tefal Szybkowar secure click 6l + koszyk Producent: TEFAL Ocena eksperta: 10 / 10Najniższa cena online
2 Szybkowar CAMRY CR 6409 Ocena eksperta: 9.9 / 10Najniższa cena online
3 Zestaw szybkowarów Taurus Moments Rapid 4/6l Ocena eksperta: 9.8 / 10Najniższa cena online
4 Browin Szybkowar 340207 darmowy transport Producent: BROWIN Ocena eksperta: 9.7 / 10Najniższa cena online
5 Szybkowar garnek parowy ciśnieniowy 6l marki Costway Producent: Costway Ocena eksperta: 9.6 / 10Najniższa cena online
6 Szybkowar garnek parowy ciśnieniowy 6l marki Costway Producent: Costway Ocena eksperta: 9.5 / 10Najniższa cena online
7 ERNESTO® Szybkowar, 6 L Producent: ERNESTO® Ocena eksperta: 9.4 / 10Najniższa cena online
8 ELDOM SZYBKOWAR SW500 Ocena eksperta: 9.3 / 10Najniższa cena online
9 Szybkowar Taurus Moment Classic 4L Ocena eksperta: 9.2 / 10Najniższa cena online
10 Szybkowar Pression LTDSD6 Poj.6L/22cm, stal nierdzewna 18/10 Producent: Lamart Ocena eksperta: 9.1 / 10Najniższa cena online
Ranking ułożony jest według popularności kategorii produktów w serwisie nokaut.pl. Wszystkie linki występujące w zestawieniu są linkami affiliacyjnymi, dzięki którym zarabiamy i możemy rozwijać nasz serwis.

Zestawienie najlepszych szybkowarów przez MójRanking.pl

Jaki szybkowar kupić? Poradnik zakupowy

Dumasz nad zakupem szybkowaru, jednak nie wiesz, jak dopasować naczynie, aby zapewniało błyskawiczne, a przy tym bezpieczne gotowanie? Poniżej specjalnie dla Ciebie podpowiadamy jak dopasować ten najlepszy garnek do gotowania pod ciśnieniem. Naprowadzamy jaki szybkowar będzie lepszy – klasyczny czy elektryczny? Naświetlamy jak dopasować pojemność. Wskazujemy, z czego powinien być wykonany – ze stali nierdzewnej czy aluminium? Przeczytaj poniżej, jak wybrać najlepszy szybkowar do swojej kuchni, który przygotuje posiłek nawet w 10 minut!

Szybkowar na gaz, elektryczny czy na indukcję  – jaki będzie lepszy?

Wśród wszystkich dostępnych szybkowarów na rynku występuje kilka rodzajów tego typu produktów. Obecnie do wyboru masz szybkowary:

  • elektryczne,
  • na indukcję,
  • klasyczne na gaz.

Szybkowary elektryczne to urządzenia, które zasilane są przez kabel, który podpina się do gniazdka zasilania. Najczęściej wyposażone są w dodatkowe funkcje, dzięki czemu sprawdzą się do przygotowywania przeróżnych posiłków. Kolejne, czyli szybkowary na indukcję są wykonane z materiału, który tworzy prądy wirowe przez pole magnetyczne, dzięki czemu możliwe jest gotowanie na płycie indukcyjnej. Ostatnie, klasyczne szybkowary na gaz, to garnki wykonane z trwałego materiału, który kładzie się na palnik.

Jednak na jaki szybkowar się zdecydować? Wybór konkretnego modelu zależny jest od Twoich oczekiwań, jak również rodzaju kuchenki, jaką posiadasz w domu. Elektryczne szybkowary polecane są dla osób, które poszukują wielofunkcyjnego urządzenia. Z kolei modele w postaci tradycyjnego garnka powinny wybierać osoby, które posiadają kuchenki gazowe. Natomiast szybkowary na indukcję, to sprzęt dedykowany właśnie na płytę indukcyjną.

Jak dopasować pojemność w szybkowarze?

Kupując wysokiej jakości szybkowar, dopasuj jego pojemność, która podawana jest w litrach. Jednak jak to zrobić? Wielkość naczynia warto dobrać do ilości porcji, jaką chcesz przygotować za jednym razem, a tym samym zależna jest od ilości domowników. Na chwilę obecną do wyboru masz szybkowary o pojemności od 2,5 do 12 litrów.

W sytuacji, gdy poszukujesz naczynia do szybkiego gotowania dla 3 osób, wtedy zdecyduj się na model o pojemności do 5 l. Nieco inaczej jest w przypadku nieco większej rodziny. Dla od 4 do 6 osób najlepiej kupić szybkowar o pojemności od 6 do 9 l. Z kolei modele szybkowarów o dużej pojemności, większej niż 10 litrów doskonale sprawdzą się dla 7 lub więcej osób.

Ilość osóbPojemność szybkowaru
maksymalnie 3 osobydo 5 l
od 4 do 6 osóbod 6 do 9 l
7 lub więcej osób10 l lub więcej

Jakie tryby działania ma dobre urządzenie do gotowania pod ciśnieniem?

Jeśli zależy Ci na zakupie wielofunkcyjnego szybkowaru elektrycznego, to dokładnie przeanalizuj jakie tryby działania producent zastosował w wybranym modelu. Każdy szybkowar powinien posiadać tryb gotowania pod ciśnieniem, który skraca czas przygotowywania posiłku nawet do 70%. Dzięki czemu ugotujesz danie nawet w 10 minut. Oprócz tego funkcjonalne szybkowary powinny mieć takie programy automatyczne jak:

  • gotowanie,
  • gotowanie na parze,
  • smażenie,
  • pieczenie.

Z czego powinien być wykonany szybkowar – ze stali nierdzewnej czy aluminium?

Do wyboru masz dwa rodzaje garnków do gotowania pod ciśnieniem – szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej, jak również modele wykonane z aluminium. Szybkowary wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, to urządzenia odporne na rdzewienie, bardzo dobrze utrzymują ciepło, a przy tym są proste w czyszczeniu. Ich jedynym minusem jest cena oraz dłuższe nagrzewanie. Co więcej, spotkasz się również z modelami wykonanymi ze stali szlachetnej, która jest lepszym gatunkiem stali nierdzewnej.

Tymczasem szybkowary wykonane z aluminium błyskawicznie się nagrzewają, ale przy tym bardzo szybko tracą ciepło. Ich wadą jest gorsza trwałość, tym samym są podatne na wygięcia. Jaki szybkowar najlepiej kupić? Polecamy wybierać garnki do gotowania pod ciśnieniem, które zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Mimo że kosztują one nieco drożej, to są trwalsze, prostsze w czyszczeniu i dodatkowo odporne na korozję.

Jakie dno wybrać – stalowe czy aluminiowe?

W następnym kroku warto zwrócić uwagę na dno szybkowaru. Spotkasz się z naczyniami, które wyposażone są w dno:

  • z aluminiowym dyskiem,
  • ze stali nierdzewnej.

Aluminiowe dno naczynia pobiera błyskawicznie ciepło, dzięki czemu proces gotowania rozpoczyna się dużo szybciej. Jednak dno wykonane z aluminium ma również swoje wady – bardzo szybko oddaje ciepło. Z kolei szybkowary z dnem stalowym nieco dłużej się nagrzewają, jednak bardzo dobrze utrzymują ciepło, dzięki czemu nie dochodzi do znacznych jego strat. Poza tym stal nierdzewna ma znacznie dłuższą żywotność. Porównując oba rozwiązania, bez wątpienia najlepszym wyborem będzie zakup naczynia ciśnieniowego, które wyposażone zostało w dno ze stali nierdzewnej!

Dodatkowe udogodnienia w szybkowarze

Dodatkowe wyposażenie w szybkowarze nie tylko wpływa na komfort w trakcie gotowania czy przenoszenia. Ma również duży wpływ na bezpieczeństwo, w trakcie gotowania pod wysokim ciśnieniem. Do jednych z pomocnych udogodnień można zaliczyć:

  • nienagrzewające się uchwyty;
  • pokrywę umożliwiającą szczelne zamknięcie;
  • możliwość mycia w zmywarce;
  • zawór bezpieczeństwa;
  • system otwierania jedną ręką;
  • regulator ciśnienia;
  • funkcję opóźnienia startu pracy;
  • możliwość włożenia pojemnik w pojemnik;
  • pojemnik do gotowania sypkich produktów, takich jak ryż lub kasza;
  • miarkę dodaną do zestawu.

Ile kosztuje dobry szybkowar?

Szybkowar jest to sprzęt AGD, którego zakres cenowy wynosi od 100 do 1000 zł. Warto dodać, że najdroższe są modele elektroniczne, które wyróżniają się funkcjonalnością, dzięki czemu znacznie skracają czas gotowania potraw. Miej na uwadze, że kształtowanie się ceny zależne jest m.in. od:

  • marki,
  • rodzaju urządzenia,
  • pojemności,
  • materiału wykonania,
  • zastosowanych funkcji,
  • dodatków w zestawie,
  • rodzaju dna.

Na dodatek cena szybkowarów do przyrządzania potraw pod ciśnieniem różni się w zależności od typu produktów. Dla modeli elektrycznych kwota wynosi od 380 do 1000 zł, tymczasem dla szybkowarów klasycznych na kuchenkę gazową cena waha się od 100 do 400 zł.

Szybkowar Tefal, Gerlach czy Ambition – z jakiej firmy szybkowar wybrać?

W przypadku szybkowarów można wyróżnić kilka polecanych marek. Jedną z nich jest szybkowar Gerlach Solid. Jest to model przystosowany do gotowania na kuchence gazowej, indukcyjnej czy też tej ceramicznej. Szybkowary od tego producenta wyróżniają się solidnym wykonaniem oraz świetnym zabezpieczeniem, dzięki czemu możesz bezpiecznie gotować pod ciśnieniem bez ryzyka poparzenia. Inną cenioną firmą jest Tefal, np. Tefal Clipso Minut o pojemności 6 l. Ten szybkowar posiada tytanowe dno, jak również 5-punktowe zabezpieczenie. Poza tym szybkowar nadaje się do mycia w zmywarce. Innymi godnymi polecenia produktami są te marki: MPM, Zwieger Klassiker, Tesla, Eldon.

FAQ - najczęściej zadawane pytania

  1. Na co zwrócić uwagę wybierając dobry szybkowar?

    Przed dokonaniem zakupu dobrego szybkowaru zwróć uwagę na kilka ważnych parametrów. Do jednych z nich można zaliczyć pojemność naczynia, która powinna być dopasowana do wielkości porcji. Poza tym zastanów się jaki szybkowar chcesz kupić – ten na gaz, elektryczny czy na indukcję? Poza tym zdecyduj, jaki model będzie dla Ciebie najlepszy – wykonany ze stali nierdzewnej czy aluminium? Na końcu porównaj wybrane modele pod względem funkcjonalności oraz ilości dodatków, które producent dorzuca do zestawu. Jeśli zależy Ci na szybkim wyborze, to zobacz nasz ranking najlepszych szybkowarów na [month] [year] roku, w którym prezentujemy urządzenia sprawdzone, które mają wiele pozytywnych opinii użytkowników!

  2. Jakie dno w szybkowarze jest lepsze – aluminiowe czy stalowe?

    Dno aluminiowe w naczyniu do gotowania pod ciśnieniem błyskawicznie się nagrzewa i jest znacznie tańsze. Jego wadą jest szybkie oddawanie ciepła, jak również podatność na uszkodzenia (odkształcenia). Tymczasem szybkowar z dnem ze stali nierdzewnej to produkt, który wyróżnia się trwałością, jest odporny na rdze, bardzo dobrze utrzymuje ciepło. Minusem jest wyższa cena oraz nieco dłuższe nagrzewanie się garnka. Porównując oba rozwiązania, można stwierdzić, że lepszym wyborem jest zakup szybkowaru z dnem ze stali nierdzewnej.

  3. Czym się różni szybkowar od multicookera?

    Szybkowar jest to urządzenie, które umożliwia gotowanie pod ciśnieniem. Co więcej, posiada zabezpieczenia, które chronią użytkownika przed gorącą parą wodną. W tym naczyniu błyskawicznie ugotujesz ziemniaki, ryż, kaszę, mięso czy zupę. Z kolei multicooker jest to wielofunkcyjne urządzenie zasilane elektrycznie, które łączy w sobie kilka sprzętów, m.in. szybkowar, wolnowar, ryżowar, urządzenie do przygotowywania jogurtów i wiele innych. Na dodatek jest droższy w zakupie.

Podsumowanie

  • Dobry szybkowar to oszczędność czasu i energii. Nowoczesne naczynia umożliwiają przygotowywanie posiłków nawet w mniej niż 10 minut przy zachowaniu drogocennych wartości odżywczych.
  • Szybkowar jest to garnek przystosowany do gotowania pod ciśnieniem. Z jego użyciem możesz gotować warzywa, rośliny strączkowe, mięso czy ryby.
  • Wybierając dobry szybkowar, spotkasz się z modelami wykonanymi ze stali nierdzewnej, jak również naczyniami aluminiowymi.
  • Szybkowar aluminiowy szybko się nagrzewa, ale również bardzo szybko traci temperaturę. Dlatego lepiej wybierać szybkowar wykonany ze stali nierdzewnej, który jest odporny na uszkodzenia, długo trzyma ciepło, a przy tym jest odporny na korozję.
  • Polecanymi naczyniami są szybkowary Eldon, Tefal, Zwieger Klassiker oraz Gerlach.
  • Podczas wyboru zobacz na najważniejsze parametry garnka do gotowania pod ciśnieniem. Do jednych z najważniejszych można zaliczyć materiał wykonania, pojemność, rodzaj naczynia. Oprócz tego sprawdź, czy szybkowar wyposażony został w dodatkowe udogodnienia, które skracają czas gotowania oraz zapewniają jeszcze większe bezpieczeństwo dla użytkownika.
  • Szybkowar idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie posiłków przez kilka godzin.
  • Świetnym udogodnieniem jest możliwość otwierania i zamykania pokrywy używając w tym celu tylko jednej ręki.
  • Wciąż dumasz jaki szybkowar wybrać? Zobacz nasz ranking 2024, w którym prezentujemy najlepsze garnki do gotowania pod ciśnieniem, które przygotują jedzenie w mniej niż 15 minut!
Karolina Pisarska
5 1 vote
Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Do góry