Nie wiesz, na jaki ekspres do kawy się zdecydować – ten z ciśnieniem 15 czy 19 barów? Zastanawiasz się, który z nich będzie zaparzał kawę o lepszej konsystencji oraz aromacie? W poniższym poradniku w prosty sposób wskazujemy, jaki wybrać – ekspres do kawy 19 czy 15 barów! Podpowiadamy, który z nich czyści lepiej dysze. Objaśniamy, jaki jest tańszy w zakupie! Poza tym radzimy, który model sprawdzi się lepiej do zaparzania kawy czarnej, z kolei, który będzie lepszy do kawy mlecznej. Przeczytaj, na jaki się zdecydować – ekspres do kawy 15 czy 19 barów? Sprawdźmy!
- Jaki ekspres zaparza kawę o lepszym smaku – z ciśnieniem 15 czy 19 barów?
- Jak dopasować ekspres do rodzaju kawy?
- Jaki ekspres ciśnieniowy do kawy czarnej będzie lepszy – 15 czy 19 barów?
- Ile barów powinien mieć ekspres do przygotowywania kawy mlecznej?
- Ekspres ciśnieniowy 15 czy 19 barów lepiej automatycznie czyści dysze?
- Jaki ekspres jest tańszy?
- Ekspres do kawy 15 czy 19 barów – jaki będzie najlepszy? Wniosek
Jaki ekspres zaparza kawę o lepszym smaku – z ciśnieniem 15 czy 19 barów?
Ekspres ciśnieniowy 15 barów, jak i 19 barów różnią się od siebie procesem zaparzania kawy. Co z kolei wpływa na aromat i smak napoju. Przyjmuje się, że im większe ciśnienie w ekspresie do kawy tym smak jest mocniejszy, bardziej intensywny. Dlaczego tak się dzieje? Im większa liczba barów, tym wbudowana pompa w urządzeniu tłoczy wodę z większą siłą. Z kolei woda pod wysokim ciśnieniem, bierze udział w procesie parzenia naparu, wypłukując ze zmielonych ziaren najlepsze aromaty smakowe.
Tym samym ekspres do kawy 19 barów wykona napój intensywniejszy, z lepszym aromatem, jednak może być on nieco gorzki w zależności od jakości kawy. Z kolei ciśnieniowy ekspres 15 barów przygotuje nieco słabszą kawę o mniejszej mocy. Jednak na który się zdecydować? Jeśli zależy Ci na wydobyciu najlepszych walorów smakowych i wyższej mocy kawy, to lepszym wyborem będzie ekspres 19 barów. Tymczasem urządzenie z maksymalnym ciśnieniem 15 barów sprawdzi się dla osób, które preferują nieco słabszy aromat kawowy.
Jak dopasować ekspres do rodzaju kawy?
Dobór odpowiedniego ciśnienia w ekspresie do przygotowywania kawy zależny jest od jej rodzaju. Inny ekspres należy wybrać do zaparzania Espresso, a jeszcze inny do Cappuccino czy Latte Macchiato. Zobacz poniżej, jakie ciśnienie w ekspresie wybrać do kawy czarnej, a jakie do kawy mlecznej!
Jaki ekspres ciśnieniowy do kawy czarnej będzie lepszy – 15 czy 19 barów?
W przypadku zaparzania klasycznych kaw czarnych może się wydawać, że im wyższe ciśnienie, tym lepiej. Jednak w zależności od rodzaju napoju różni się proces przygotowania kawy, tym samym zalecane ciśnienie. Warto dodać, że dobry ekspres 19 barów wydobędzie precyzyjniej wszystkie cenne składniki i walory, co przekłada się na intensywniejszy smak kawy. Jednak czy wybór urządzenia z większym ciśnieniem 19 barów w tej sytuacji jest lepsze?
Niekoniecznie! Gdy jesteś smakoszem kawy czarnej, m.in. dobrego Espresso, Lungo, Americano czy Ristretto to zainwestuj w ekspres do kawy z ciśnieniem 15 barów. Dlaczego? Pamiętaj, że w przypadku ekspresów 19 barów, mimo że rośnie intensywność kawy, to przy tym również gorzki posmak. Z kolei ekspres ciśnieniowy 15 barów przygotowuje napój, wydobywając najlepsze walory smakowe z ziaren kawy bez gorzkiego posmaku, dlatego idealnie sprawdzi się do zaparzania filiżanki kawy czarnej.
Ile barów powinien mieć ekspres do przygotowywania kawy mlecznej?
Zaparzając kawy mleczne, wykorzystuje się w tym celu daną ilość kawy, która najczęściej rozcieńczona jest spienionym mlekiem. W związku z tym w trakcie parzenia kawy konieczne jest wydobycie najcenniejszych walorów smakowych z kawy mielonej. Dlatego, jeśli jesteś smakoszem kaw mlecznych, takich jak Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato czy Flat White, to wybieraj ekspres 19 barów. Dzięki temu wysokie ciśnienie wody przepływającej przez dysze i kolbę wydobędzie bardzo intensywny smak zmielonej kawy, które następnie rozcieńczysz delikatną pianką mleczną. Tym samym uzyskasz napój, który będzie idealnie niezwykle aromatyczny!
Ekspres ciśnieniowy 15 czy 19 barów lepiej automatycznie czyści dysze?
Warto dodać, że ciśnienie nie tylko wpływa na jakość kawy, ale również na inne funkcje urządzenia. Wybór odpowiedniej wartości tego parametru odgrywa duże znaczenie w przypadku ekspresów automatycznych, które mają funkcje samoczynnego czyszczenia dysz zaparzających oraz system spieniania mleka. Jeśli zależy Ci na wydajnym urządzeniu, które doskonale zaparzy kawę, a przy tym dokładnie, automatycznie wymyje różne podzespoły, to lepiej wybrać ekspres do kawy 19 barów. Dzięki temu sprzęt wytworzy gorącą parę wodną pod wysokim ciśnieniem, która znacznie precyzyjniej wymyje dysze. Miej na uwadze, że słabe ciśnienie w ekspresie nie wyczyści tak dokładnie wbudowanych elementów, w wyniku czego tworzy się m.in. pleśń, co z kolei wpływa na smak kawy!
Jaki ekspres jest tańszy?
Warto również porównać rodzaje ekspresów w zależności od ich ceny. W przypadku ekspresów do kawy z ciśnieniem 15 barów cena jest zazwyczaj mniejsza w porównaniu do modeli 19 barów. Średnia kwota na zakup urządzenia tego typu wynosi około 2700 zł, z kolei dla ekspresów 19 barów cena wynosi przeważnie 3200 zł. Oprócz tego na rynku jest prawie 3-krotnie więcej ekspresów do kawy z ciśnieniem 15 barów w porównaniu do urządzeń 19 barów. W związku z tym większy wybór masz wśród modeli 15 barów, które są znacznie tańsze. Tym samym wybór tego typu urządzenia jest lepszą inwestycją!
Ekspres do kawy 15 czy 19 barów – jaki będzie najlepszy? Wniosek
Wybór odpowiedniego ciśnienia w trakcie zakupu dobrego ekspresu do kawy zależny jest od Twoich własnych oczekiwań oraz upodobań. Jednak na jaki się zdecydować – ekspres do kawy 15 czy 19 barów? Zestawiając i porównując oba modele, można stwierdzić, że lepiej kupić ekspres do kawy pod ciśnieniem 15 barów. Po pierwsze te urządzenia mają niższą cenę. Poza tym dają możliwość przygotowywania przeróżnych napojów w postaci kawy czarnej, jak i mlecznej. Na dodatek jest ich prawie 3-krotnie więcej na rynku, co wpływa na niższą cenę, lepszą funkcjonalność, jak również wydajność.
Klasyfikacja | Jaki ekspres lepszy? |
---|---|
Lepszy aromat zaparzonej kawy | 19 barów |
Do zaparzania kawy czarnej | 15 barów |
Do zaparzania kawy mlecznej | 19 barów |
Mniejsza cena | 15 barów |
Większa oferta na rynku | 15 barów |
Lepsze czyszczenie dysz | 19 barów |
Lepsza funkcjonalność | 15 barów |